vineri, 30 octombrie 2009

Vis de vacanta: Pranz in La Defense



Aici visez sa mananc in fiecare zi la pranz. Este vorba de piata din fata Arcului din La Defense, cartierul de business din Paris si am ramas uimita cat de casual isi savurau pranzul sanatos parizienii care lucreaza in zona. Un sandvis si un smoothies pe treptele din fata monumentului uitandu-se la asta...Ce poate fi mai energizant!?



sâmbătă, 24 octombrie 2009

Tips: Cum aleg statiunea de schi?


Imi amintesc cat de greu ne-a fost prima data cand am mers la schi sa ne hotaram asupra statiunii. Asadar, daca nu stii nimic despre zonele de schi dintr-o anumita tara si nici nu ai prieteni care sa iti recomande, iata ce trebuie sa faci:

Trebuie sa alegi tara in care vei merge.
Bulgaria este destul de aproape si foarte ieftina, dar oferta nu este atat de variata.
Austria cred ca are cel mai bun mix distanta pret. La 1.000 de kilometri distanta ai o mie de optiuni. In plus companiile aeriene din Romania au introdus zbor direct la Salzburg, ceea ce usureaza mult drumul. Blue Air are zbor zilnic, iar Tarom sambata.
Franta este mult mai scumpa si se afla la mare distanta. Ar fi o optiune, avand in vedere ca Wizz Air zboara la Grenoble.
Elvetia este la randul ei o super destinatie cu mii de kilometri de partii si statuni exclusiviste, dar este la fel de scumpa ca si Franta.
Italia este relativ accesibila, dar partiile nu sunt intotdeauna la fel de bine legate prin instalatii pe cablu ca in Austria de exemplu.
Si Slovenia este la randul ei o varianta, dar la fel, nu sunt mii de kilometri de partii. Insa este ceva mai ieftin.

Apoi trebuie sa alegi statiunea.

Exista site-uri, precum http://www.skiinfo.com/ sau http://www.bergfex.com/ unde sunt listate cele mai importante statiuni din fiecare tara. Exista o lista cu avantaje si dezavantaje pentru fiecare in parte, astfel incat puteti alege daca vreti un loc pentru familii sau un loc de distractie.

Verificarea statiunii

Cand ati ajuns la o lista de numai cateva statiuni, cel mai bine cautati pe Google sau pe site-uri cu review-uri gen http://www.tripadvisor.com/ parerile altor turisti.

Alegerea cazarii

De obicei fiecare statiune sau zona de schi are un site propriu, unde gasiti si o lista cu locurile disponibile, atat in hoteluri cat si in pensiuni. Nu va temeti de pensiuni, sunt mult mai ieftine decat hotelurile, in general sunt foarte ingrijite, mai ales ca sunt operate de familii si dau o nota mult mai personala vacantei. Exista si varianta inchirierii unui apartament, singurul inconvenient din punctul meu de vedere este micul dejun pe care trebuie sa ti-l pregatesti singur. Si credeti-ma dupa cateva zile de schi nu prea iti arde…

Eu citesc tot timpul anului articole despre schi si statiuni nou descoperite, dar trebuie verificate cu atentie chiar si datele din review-urile aparute in The Times sau New York Times, pentru ca de multe ori jurnalistii merg in press trip-uri, si scot in evidenta numai partile bune.
Va tin la curent cu descoperirile in materie de schi, mai ales astfel de posturi parca scurteaza timpul pana la vacanta din ianuarie…Mai jos o galerie foto din Austria care sa va trezeasca pofta.

Printre statiunile mele preferate este Ischgl, o super destinatie de schi, dar si de distractie


Unul dintre restaurantele de la peste 2.000 de metri


De Schladming imi amintesc cu mare placere, mai ales de una dintre cele mai lungi partii, unde are loc si concursul de Cupa Mondiala


In Solden sunt trei platforme, care dau schiului si un obiectiv


Partiile care duc la unul dintre centrele principale din Solden


Zell am See, mai degraba o statiune pentru familii, are cateva partii spectaculoase, dar din cauza ca partiile nu sunt la mare inaltime, calitatea zapezii variaza



joi, 22 octombrie 2009

Bilete de avion: Reduceri Wizz Air

Wizz Air a anuntat reduceri de 20% la toate zborurile pentru rezervarile facute pana pe 26 octombrie. Perioada de zbor este 22 octombrie-27 martie 2010.

miercuri, 21 octombrie 2009

Nou: McDonald’s la Luvru

Incepand din noiembrie McDonald’s va deschide un restaurant si o McCafe in muzeul Luvru din Paris. Va inchipuiti reactia francezilor, mari amatori de gastronomie fina si de cultura la auzul vestii. Mai ales ca primul lucru pe care il vor vedea la intrarea in muzeu va fi un M imens din carfofi prajiti. Asta a fost cireasa de pe tortul brandului Luvru, care deja isi nemultumise fanii cand a anuntat ca va da numele si va imprumuta operele de arta unui muzeu de mai multe milioane de euro din Abu Dhabi. McDonald’s nu este singura franciza americana din muzeul din Paris, Starbucks a deschis deja o cafenea anul trecut.

luni, 19 octombrie 2009

Tips: Parcare in Amsterdam


Una dintre cele mai mari probleme pe care le-am avut de rezolvat a fost gasirea unui loc de parcare in Amsterdam. Este faimos deja ca orasul nu este prietenos cu masinile, iar pretul parcarilor este pe masura. La hotel o noapte costa 24 de euro, iar in zonele mai centrale pretul ajungea la 50 de euro pe zi. Insa am descoperit unul dintre cele mai mari secrete – parcarile Park and Ride, unde platesti 6 euro pe zi si mai si primesti un bilet de tramvai dus intors.
Gasiti aici o lista cu parcarile din Amsterdam
http://www.amsterdam.info/parking/park-ride/
Trebuie sa fiti atenti la un aspect, pentru ca angajatii nu sunt dintre cei mai prietenosi si mai buni vorbitori de engleza. Tu intri in parcare, iei un bilet de la automat si mergi la ghiseu si spui ca vrei Park and Ride. Omul iti da un bilet de tramvai, care trebuie taxat o data cand pleci de la parcare si o data pe drumul de intoarcere. Aveti grija sa nu pierdeti biletul, pentru ca va trebui sa platiti pretul intreg al parcarii. Biletul de parcare il lasi in geam. La final, mergi cu biletul de parcare si cu cel de tramvai la omul de la ghiseu, care inregistreaza ceva, dupa care iti da biletul de parcare pe care il platesti la automat. Stiu ca suna complicat, dar in practica e mult mai simplu.

marți, 13 octombrie 2009

Tips: Schi pe ghetari in Austria

Amatorii de schi pe ghetarii din Austria au la dispozitie incepand din acest sezon un card valabil pentru toti cei cinci ghetari din Tirol. Cardul costa 308 euro si este valabil in oricare 10 zile pe parcursul anului pe ghetarii Kaunertal, Pitztal, Stubai, Hintertux si in zona Solden. Zilele de schi nu trebuie sa fie consecutive.
Mai jos gasiti o galerie foto ca sa stiti ce va asteapta...

Solden

copyright Bergbahnen Sölden


Ghetarul Hintertuxer

copyright Hintertuxer Gletscher

Ghetarul Kaunertaler

copyright Kaunertaler Gletscherbahnen GmbH



Ghetarul Pitztaler

copyright Pitztaler Gletscherbahn


Ghetarul Stubaier

copyright Stubaier Gletscher

luni, 12 octombrie 2009

Bilete de avion: Zbor ieftin la Londra


Recent pe piata romaneasca a intrat si compania irlandeza Aer Lingus. Nu asta este important, ci preturile pe care acestia le practica si care pornesc de la 34 de euro o calatorie dus catre Londra. Astfel, am testat plecarea pe 12 noiembrie si sosirea pe 16 noiembrie, adica un weekend prelungit, si puteam achizitiona bilet dus-intors cu 78 de euro. Ceea ce pentru o destinatie atat de scumpa este excelent. Aer Lingus zboara de pe aeroportul Otopeni catre Gatwick din Londra si nu este o companie low cost. Este compania irlandeza de stat, la care Lufthansa are actiuni si care a fost curtata de mai multe ori de Ryanair, low cost-ul irlandez. Autoritatile europene s-au opus preluarii, invocand motive de politica antitrust.


Navigati pe http://www.aerlingus.com/cgi-bin/obel01im1/bookonline/index.jsp si cu siguranta veti gasi si alte destinatii la preturi incredibile, cum ar fi Washington sau Los Angeles la putin peste 300 de euro cu plecare din Dublin.



Vacanta: Hotelurile din tur

Hotelurile din tur

Pentru pregatirea turului am calatorit pe internet vreo doua luni, iar alegerea hotelurilor a fost destul de dificila. Bugetul maxim pe noapte a fost de 100 de euro, dar m-am chinuit sa fac chiar si mai multe economii. Asa ca am ajuns la urmatoarea lista:

Best Western Delphi Hotel din Amsterdam






Pe site-ul www.booking.com am reusit sa gasesc o oferta foarte buna pentru Amsterdam – 90 de euro camera dubla pe noapte cu micul dejun inclus. Hotelul, care are patru stele, se afla intr-o zona linistita a Amsterdam-ului, departe de haosul din cartierul rosu. In zece minute ajungi pe jos in Cartierul Muzeelor, iar hotelul este aproape de Vondel Park, cel mai mare parc al orasului. Mi-a placut foarte mult, are aspect de hotel boutique, interiorul fiind decorat cu tot felul de elemente care iti atrag atentia. Camera a fost neasteptat de mare pentru Amsterdam (care este renumit pentru camerele mici si insalubre), totul era foarte curat, iar baia avea cada. Daca mergeti acolo, cereti la receptie sa nu va dea o camera la parter, pentru ca se aude orice miscare pe strada. Nu este foarte deranjant, pentru ca dupa cum spuneam, zona este linistita, dar pentru ca totul sa fie perfect..
Micul dejun era stil bufet, cu clasicele mezeluri, unt, fructe, gem, oua fierte. Nimic impresionant, dar suficient cat sa mananci bine. Mi-a placut la nebunie hotelul si am fost foarte fericita ca am nimerit intr-o astfel de zona.
Pentru ca eram prea obosita, nu am reusit sa fac poze cu hotelul, asa ca le-am descarcat de pe Trip Advisor, dar va asigur ca totul arata ca in foto.

Renaissance Bruxelles

Hotelul de patru stele face parte din grupul Marriott si se afla exact langa Comisia Europeana. In cinci minute de mers pe jos ajungeai la Palatul Regal si la un minut se afla Piata Luxemburg, un loc cu multe terase unde se intalnesc tinerii la o cafea. Hotelul l-am rezervat de pe site-ul www.marriott.com si a fost o super oferta – 70 de euro camera dubla cu mic dejun si parcare incluse. Camera era imensa, cu pat dublu inalt, un hol in care puteai sa joci fotbal si facilitati pentru ceai si cafea in camera. Micul dejun este printre cele mai bogate pe care le-am vazut, aveai orice de la omleta, carnati, mezeluri pana la gauffre sau croissante.
Un lucru trebuie sa luati in calcul, hotelul blocheaza pe cardul de credit o garantie de 50 de euro pentru fiecare noapte petrecuta si dureaza cateva zile bune pana cand banca va deblocheaza banii. Noi nu am stiut acest aspect si ne-a cam stresat un pic problema. Dar ma gandesc ca le puteti cere la receptie sa nu faca acest lucru.
Pozele sunt facute de mine


Pension Sarstein

Pensiunea este cel mai frumos loc din Hallstatt, se afla exact pe malul lacului, iar panorama de dimineata nu se poate compara cu nimic. Este in topul Trip Advisor la pensiuni si am rezervat direct la proprietari, pe site-ul pensiunii. Camerele sunt mari, stil tipic austriac, totul din lemn. Micul dejun este ok nu este tip bufet, proprietarul pensiunii iti aduce la masa un ou fiert, unt si mai multe feluri de gem. Am platit 65 de euro pe noapte cu micul dejun inclus. Si aici, tot eu am facut pozele.




Cazare Rovinj

In Croatia este poveste lunga cu cazare. Pe scurt, sunt foarte putine hoteluri, si avand in vedere oferta limitata, preturile sunt pe masura. Cei mai multi turisti se cazeaza la vile sau in apartamente private. Cautand pe internet, am gasit site-ul unei agentii locale (Mediteraneo), iar Sasa, managerul a fost foarte ok, mi-a trimis vreo cinci optiuni si am ales un apartament care parea foarte dragut. Am tinut permanent legatura cu el pe mail, iar cand am ajuns acolo ne-a anuntat ca are o mica problema – proprietara inchiriase apartamentul. Sasa a fost ok, ne-a gasit repede altceva, la acelasi pret (56 de euro doua persoane), numai ca era intr-o vila, unde urma sa locuim si cu altii. Bine, apartamentul avea intrare separata si era foarte curat, dar nu era ce rezervasem noi. V-am spus ca sa fiti preveniti. Nu imi dau seama daca chiar a fost o incurcatura sau ne-a pacalit, dar pana la urma a fost ok. Insa legat de cazare a fost singura dezamagire. Vedeti, de aia nu imi plac mie agentiile!

duminică, 11 octombrie 2009

Vacanta: Tur in Europa


Dintre toate vacantele de vara pe care le-am avut, cele mai frumoase au fost tururile prin Europa cu masina. Anul acesta am ales Viena, Amsterdam, Bruxelles, Hallstatt si o vacanta cu mare si soare in Rovinj, Croatia.
Pentru ca nu era prima data cand organizam un tur, am tinut cont de experientele anterioare atunci cand am ales fiecare oras si numarul de zile petrecute acolo. Astfel, am constatat ca numarul maxim de kilometri parcursi intr-o zi trebuie sa fie de 1.100 si ca ai nevoie de minim trei nopti intr-un oras pentru a intelege ceva.

Turul a aratat cam asa:
Bucuresti-Viena 1.060 km
Viena-Amsterdam 1.160 km
Amsterdam-Dusseldorf 232 km
Dusseldorf-Bruxelles 206
Bruxelles- Hallstatt (Austria) 983 km
Hallstatt- Rovinj 450 km

Viena a fost oras de tranzit, am petrecut o singura noapte de odihna, la Amsterdam, Bruxelles si Hallstatt ne-am cazat pentru trei nopti, in Dusseldorf am petrecut o dupa-amiaza de shopping si plimbare, iar in Croatia am facut plaja o saptamana.

Turul l-am rezervat exclusiv pe internet, iar http://www.viamichelin.com/, http://www.tripadvisor.com/ si http://www.booking.com/ au fost de baza. Nu sunt adepta agentiilor de turism, care in astfel de cazuri te pot incurca mai mult decat ajuta, si am avut parte de niste hoteluri incredibile la preturi foarte mici. Mai mult despre asta mai tarziu.

Din Romania am iesit pe la Nadlac, iar pana la Viena drumul a decurs neasteptat de bine. A doua zi de drum a fost foarte aglomerata pe Germania, asa ca in cazul in care trebuie sa tranzitati tara luati-va marja de timp si un energizant. Sunt sigura ca in cativa ani lucrurile se vor schimba, pentru ca aglomeratia este cauzata de lucrarile de modernizare de autostrazi.
Avand in vedere numarul incredibil de masini, nemtii au considerat ca autostrazile cu doua benzi sunt insuficiente, asa ca acum construiesc unele cu patru benzi pe sens. Dupa iesirea din Germania traficul s-a mai linistit, dar amatorii de viteza trebuie sa stie ca atat olandezii cat si belgienii sunt foarte stricti in ceea ce priveste viteza, iar depasirea limitei, chiar si cu 10-20 de kilometri se sanctioneaza cu amenzi usturatoare. In Belgia chiar am vazut o masina de politie postata intr-un refugiu pe autostrada (in dulcele stil mioritic), asa ca cele cateva sute de kilometri trec mult mai greu.

La fel de aglomerat a fost si drumul de intoarcere, de la Bruxelles la Hallstatt, care a impus din nou tranzitarea Germaniei. In schimb din Hallstatt pana in Croatia totul a decurs foarte simplu, cu o oprire de vreo jumatate de ora la vama, care era luata cu asalt de nemtii amatori de soare in Croatia. Iar din Croatia in Romania totul este foarte simplu, pentru ca vecinii nostri unguri au construit o autostrada care leaga Budapesta de Zagreb, libera si foarte bine construita...







 
concurs paralela45