joi, 20 octombrie 2011

Vacanta in stil Jane Austen

Obsesia pentru Jane Austen este veche, imi amintesc ca in liceu mi-am petrecut cateva saptamani din vacanta de vara citindu-i cartile, si alte cateva saptamani recitindu-le. Au aparut apoi filmele si nu am ratat niciunul, si dupa, literatura chick-lit, pe care chiar Austen a inspirat-o. Vara asta, pentru ca imi doream un loc sa evadez din mijlocul obsedatelor de cumparaturi care luasera cu asalt strazile pline de produse de tot felul (este o zi speciala in care toate magazinele din Luxemburg scot in fata produsele care nu au fost vandute in perioada de soldare), am intrat intr-o librarie din centru care avea din fericire si carti in limba engleza. Si am dat peste My Jane Austen Summer scrisa de Cindy Jones.



Am citit-o cu sufletul la gura, nu pentru ca ar fi o mare opera literara, ci pentru ca actiunea se desfasoara chiar intr-un palat din Anglia in timpul unui festival dedicat lui Jane Austen. Si am visat in continuu.. Pana la urma si cartea s-a dovedit interesanta, pentru ca nu se termina ca un chick lit clasic in care ea ramane cu prince charming, ci mai degraba in stilul Women Power...

Revenind la subiect, evident ca asta mi-a trezit o pofta de calatorii si m-am hotarat sa o vizitez pe Jane la ea acasa. I-am cerut putin ajutorul lui Google, care imediat mi-a aratat site-urile agentiilor care organizeaza tururi. Ei spun asa:

Ca punct de pornire poate fi Steventon, langa Basingstoke, unde s-a nascut si a trait 25 de ani (numai biserica s-a pastrat din vremea lui Jane Austen).



La 34 de kilometri se afla Chawton unde a trait in urmatoare parte a vietii si unde se afla si muzeul Jane Austen.



Si dupa inca 27 de kilometri S-V ajungeti la Winchester unde si-a petrecut cateva luni inainte sa moara. Jane Austen a fost ingropata in catedrala Winchester.



Evident nu trebuie ratat Bath, unde se intampla atat de multe in cartile sale.



 
Si din cate am vazut merita clar si o oprire la Cotswolds, despre care auzit de la Liliana Oprisan




Eu planuiesc sa o vizitez in primavara, asa ca daca ati fost sau daca ajungeti inainte mea, astept povesti…
La final va las cu citate simpatice din "Mandrie si Prejudecata", in varianta originala pentru ca suna mult mai bine:

A lady's imagination is very rapid; it jumps from admiration to love, from love to matrimony in a moment



A large income is the best recipe for happiness I ever heard of.


Business, you know, may bring money, but friendship hardly ever does.


From politics, it was an easy step to silence.


How pleasant it is to spend an evening in this way! I declare after all there is no enjoyment like reading! How much sooner one tires of any thing than of a book! -- When I have a house of my own, I shall be miserable if I have not an excellent library.



PS: Daca ati ratat vreuna dintre cartile sale, Click pentru Femei a lansat una dintre cele mai frumoase colectii de pana acum dedicata lui Jane Austen, iar pretul este imbatabil, in jur de 10 lei. Mai multe info aici

2 comentarii:

 
concurs paralela45