marți, 28 iulie 2009

Vacanta: Legendele din port

Cand ma gandesc la Antibes imi vin in minte cel mai frumos apus din viata mea, cel mai bun desert – o sfera plina cu ciocolata si sorbetto di limoncello si povestile desprinse din filme ale velierelor din port.
Un moment bun pentru a vizita statiunea de pe Coasta de Azur este in iunie, cand are loc, de trei ani incoace, Panerai Classic Yacht Challenge, o regata care pare o defilare a istoriei, unde participa si vase mai vechi de 100 de ani, adevarate vedete in filmele de la Hollywood.
Imi amintesc de Moonbeam IV (1914), un velier de 33 de metri, pe care printul Rainier si Grace Kelly si-au petrecut luna de miere, de Zaca (a sarbatorit 80 de ani) care a fost ani intregi casa plutitoare a legendei hollywoodiene Errol Flynn si a functionat ca platou de filmare pentru productia “Doamna din Shanghai”, cu Orson Welles si Rita Hayworth sau de Tuiga, velierul de 22 de metri detinut de printul Albert de Monaco si construit pe santierul scotian Fife in 1909.
Velierele, care pot fi considerate echivalentul maritim de pe vremuri al masinilor Ferrari, isi intind panzele si defileaza pe coasta de 23 de kilometri dintre Antibes si Juan Les Pins. Panerai Classic Yacht Challenge incepe in iunie si se termina in septembrie si include trei regate in Mediterana (Antibes, Cannes si Porto Rotondo in Sardinia), precum si patru regate peste ocean (Antigua in Caraibe, Nantucket si un dublu eveniment in Newport, pe coasta de est a SUA). In total, pentru anul 2009 se estimeaza ca vor participa 350 de vase de epoca si 1.500 de membri ai echipajelor.Amatorii de senzatii tari se pot imbarca chiar pe unul dintre aceste veliere, pentru ca inainte de inceperea regatei sunt proprietari care sunt dispusi sa accepte voluntari. Daca nu ai destul de curaj (si dupa ce am vazut cat de aproape este echipajul de apa si cat de inclinat este velierul mi-a disparut orice urma) poti alege o barca de viteza, care urmareste vasele si din care panorama este completa. In plus, nimic nu se compara cu un pranz pe iacht, inconjurat de Mediterana si in zgomotul valurilor.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
concurs paralela45