duminică, 1 februarie 2009

Ghid de calatorie

Orice oras are cel putin doua fete. Pe o parte stau cliseele turistice, care sunt la indemana oricarui posesor de ghid, iar in umbra stau ascunse detalii ce se dezvaluie numai cunoscatorilor.

De fiecare data cand ma aflu intr-un oras nou incep cu cliseele turistice. La Londra prima oprire a fost la Parlament, la Paris la Luvru, iar la Barcelona la Sagrada Familia. Desi multi sustin ca un oras inseamna mai mult decat ce apare in ghiduri, cred ca oricine trebuie sa le cunoasca. In plus nu ai nevoie de foarte mult timp pentru a le trece in revista.
Abia apoi trec la nivelul urmator, adica la locurile pe care le cunosc doar localnicii si pe care, pentru a le descoperi ai nevoie de multa documentare. De exemplu, nimic nu poate rivaliza cu o cafea in barul din muzeul Tate Modern, o fosta centrala, care a fost modernizata si transformata in muzeu de arta contemporana.

In spatele peretilor din sticla, pe un scaun de bar si cu un caffe latte in fata poti admira, de la inaltime, ambele maluri ale Tamisei, dar si cerul care are o culoare incredibila.
Sau cu un pranz la ultimul etaj (40) din Gherkin, o cladire de birouri „erotica” din City care apartine Swiss Re. Sa nu mai vorbim despre ce inseamna o zi intreaga petrecuta la o distilerie de whiski din Scotia, care poate transforma in pasionat chiar si o profana ca mine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
concurs paralela45