miercuri, 26 octombrie 2011

La multi ani Austria!

Ati ascultat vreodata imnul Austriei?




Eu l-am ascultat astazi prima oara cand am aflat ca de Sf. Dumitru este ziua nationala a Austriei. Nu vi se pare ca suna ca un cantec de Craciun, linistitor, care te duce cu gandul la vacanta de iarna, in natura, cu multa zapada, in fata unei cani de gluhwein, inconjurat de prieteni? Cred ca mi se trage de la multele vacante petrecute in Austria...

luni, 24 octombrie 2011

Ceaiul de la ora 5

Placerea ceaiului am descoperit-o la Londra, in timpul facultatii, cand am petrecut doua saptamani minunate cutreierand strazile si muzeele si m-am intors in Bucuresti cu toate variantele de ceai pe care le-am gasit, nu de alta, dar sunt atat de pofticioasa incat trebuia sa le incerc pe toate.
Preferatul meu a fost English Afternoon, un ceai usor cu aroma subtila de ceai negru si bergamota, combinatie care pentru mine are gust de Londra.



Zilele trecute salivam pe un blog de cooking unde citeam despre ceaiul de la ora 5 de la Fortnum and Mason.


Instant s-a transformat in vis de vacanta.
Ceaiul de la ora 5 a fost inventat de Anna, a saptea ducesa de Bedford (1783-1857), una dintre apropiatele reginei Victoria. In vremurile acelea, se obisnuia ca inalta societate sa manance un mic dejun copios (si acum ma minunez cum pot manca englezii la prima ora fasole, carnati si oua!), un pranz usor si o cina foarte tarzie. Asa ca in fiecare dupa-amiaza, ducesa se lupta cu senzatia de lesin si intr-o buna zi si-a instruit servitorii sa ii aduca o farfurie cu prajituri si ceai in boudoirul sau. Experienta i-a placut atat de mult incat a repetat-o in fiecare zi, si nu a trecut mult pana cand intreaga inalta societate britanica sa preia obiceiul. Si asa s-a ajuns sa se deschida locuri speciale unde si publicul sa aiba acces la inventia dulce a ducesei.
Dar...dupa ceva research am dat peste cronica Time Out despre Fornum&Mason, care imi desfiinta orice vis de cosyness britanic si atmosfera autentica, m-am decis ca data viitoare sa pastrez cele 40 de lire pe care le-as fi platit pentru ceaiul turistic si sa imi fac propriul platou cu prajituri.
M-as muta insa la Harrods, la food court, oricat de turistic si cliseistic ar fi, tot as putea petrece o zi intreaga gustand si testand aromele.


As incepe cu niste scones cu dulceata


Nu m-as da in laturi nici de la un whoopie, o fashion cookie foarte in voga, dar mai ales foarte buna.

As continua cu un cupcake, desi intotdeauna mi-e greu sa aleg aroma




Iar la final un petit macaroon usor, asa de echilibrare a aromelor. Da, da, stiu ca sunt inventate de francezi, dar merg atat de bine cu ceaiul...




Si dupa atatea prajituri, m-as duce pe jos pana la Bukingham, poate mai am noroc si iese familia regala sa ma salute. Si asa o cunosc si pe Kate, pentru ca data trecuta cand am fost nu facea inca oficial parte din familie.


joi, 20 octombrie 2011

Vacanta in stil Jane Austen

Obsesia pentru Jane Austen este veche, imi amintesc ca in liceu mi-am petrecut cateva saptamani din vacanta de vara citindu-i cartile, si alte cateva saptamani recitindu-le. Au aparut apoi filmele si nu am ratat niciunul, si dupa, literatura chick-lit, pe care chiar Austen a inspirat-o. Vara asta, pentru ca imi doream un loc sa evadez din mijlocul obsedatelor de cumparaturi care luasera cu asalt strazile pline de produse de tot felul (este o zi speciala in care toate magazinele din Luxemburg scot in fata produsele care nu au fost vandute in perioada de soldare), am intrat intr-o librarie din centru care avea din fericire si carti in limba engleza. Si am dat peste My Jane Austen Summer scrisa de Cindy Jones.



Am citit-o cu sufletul la gura, nu pentru ca ar fi o mare opera literara, ci pentru ca actiunea se desfasoara chiar intr-un palat din Anglia in timpul unui festival dedicat lui Jane Austen. Si am visat in continuu.. Pana la urma si cartea s-a dovedit interesanta, pentru ca nu se termina ca un chick lit clasic in care ea ramane cu prince charming, ci mai degraba in stilul Women Power...

Revenind la subiect, evident ca asta mi-a trezit o pofta de calatorii si m-am hotarat sa o vizitez pe Jane la ea acasa. I-am cerut putin ajutorul lui Google, care imediat mi-a aratat site-urile agentiilor care organizeaza tururi. Ei spun asa:

Ca punct de pornire poate fi Steventon, langa Basingstoke, unde s-a nascut si a trait 25 de ani (numai biserica s-a pastrat din vremea lui Jane Austen).



La 34 de kilometri se afla Chawton unde a trait in urmatoare parte a vietii si unde se afla si muzeul Jane Austen.



Si dupa inca 27 de kilometri S-V ajungeti la Winchester unde si-a petrecut cateva luni inainte sa moara. Jane Austen a fost ingropata in catedrala Winchester.



Evident nu trebuie ratat Bath, unde se intampla atat de multe in cartile sale.



 
Si din cate am vazut merita clar si o oprire la Cotswolds, despre care auzit de la Liliana Oprisan




Eu planuiesc sa o vizitez in primavara, asa ca daca ati fost sau daca ajungeti inainte mea, astept povesti…
La final va las cu citate simpatice din "Mandrie si Prejudecata", in varianta originala pentru ca suna mult mai bine:

A lady's imagination is very rapid; it jumps from admiration to love, from love to matrimony in a moment



A large income is the best recipe for happiness I ever heard of.


Business, you know, may bring money, but friendship hardly ever does.


From politics, it was an easy step to silence.


How pleasant it is to spend an evening in this way! I declare after all there is no enjoyment like reading! How much sooner one tires of any thing than of a book! -- When I have a house of my own, I shall be miserable if I have not an excellent library.



PS: Daca ati ratat vreuna dintre cartile sale, Click pentru Femei a lansat una dintre cele mai frumoase colectii de pana acum dedicata lui Jane Austen, iar pretul este imbatabil, in jur de 10 lei. Mai multe info aici

miercuri, 19 octombrie 2011

Ce e nou in Viena?

Iubesc Viena si de fiecare data cand merg acolo ma simt ca acasa si pentru ca am o groaza de prieteni care se pregatesc  sa o viziteze in aceasta perioada, iata ce am primit de la biroul de informatii al orasului. Putina inspiratie nu strica niciodata, chiar daca sunteti hotarati sa devalizati magazinele...

Craciun la Viena

Daca nu ar fi vantul necrutator, as putea spune ca Viena este orasul perfect in care sa petreci Craciunul. Decoratiunile stradale sunt atat de frumoase, cu acele candelabre imense rosii care atarna pe stradutele inguste (sunt inspirate de cele care lumineaza sala mare a filarmonicii, acolo unde are loc concertul de anul nou), iar pietele sunt cele mai reusite ever. Daca ajungeti in oras in preajma Craciunului, nu ratati concertele de colinde din fata primariei sau din apropierea Domului Sf. Stefan.



•  Christmas in Vienna, 17.12.2011, ora 19,30, Konzerthaus, strada Lothringerstraße, 1030 Viena, www.christmasinvienna.com, www.konzerthaus.at
•  Concert de Colinde Internaţionale, 25.11.-24.12.2011, în fiecare vineri, sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbătoare între orele 15.30-19.00, Primăria din Viena, piaţa Rathausplatz,1010 Viena
•  Concerte de Crăciun în Domul Sf. Ştefan, 25.+ 27.11., 2, 3, 9, 10, 11, 16, 17. + 18.12.2011, la ora 20.30, duminica la ora 22.00, piaţa Stephansplatz, 1010 Viena, www.kunstkultur.com
•  Magia Trompetelor în biserica Annakirche, 25., 26. + 27.11., 2., 3., 4., 7., 9., 10., 11., 16., 17. + 18.12.2011, la ora 19.30, strada Annagasse 3b, 1010 Viena, www.kunstkultur.com

Tipic vienez

Demel si Sacher



In general prajiturile vieneze nu sunt tocmai pe gustul meu – blat de pandispan neinsiropat cu o crema de unt si eventual o glazura – dar strudelul cu mere sau cu branza cu sos fin de vanilie si inghetata nu il ratez niciodata. Daca va doriti sa incercati o portie locala de dulciuri, nu ratati cofetaria Demel, fostii furnizori ai curtii regale. De fiecare data cand aud de ei mi-o amintesc pe matusa mea, mare obsedata de dulciuri, care facea ca titirezul printre rafturile cofetariei, incercand sa se hotarasca ce prajitura sa ia. Evident ca a fost prea greu, asa ca le-a incercat pe toate...Deci, nu ratati Demel. Si pentru o felie de tort Sacher ca la mama lui acasa, mergeti la hotelul Sacher unde a fost inventata faimoasa prajitura.

Sacher, strada Philharmonikerstraße 4, 1010 Viena, www.sacher.com
Demel, piaţa Kohlmarkt 14, 1010 Viena, www.demel.at


Anul Gustav Klimt

Si acum, evenimentul meu preferat pentru ca intotdeauna mi-a placut Gustav Klimt, iar in Viena il gasesti peste tot, fie in varianta originala sau in reproduceri mai mult sau mai putin kitchoase sub forma de printuri, cani, brichete sau alte minuni. Orasul nu putea rata aniversarea a 150 de ani de la nasterea pictorului simbolist (se implinesc in 2012), asa ca ii dedica doua expozitii de amploare, la muzeele Leopold si Albertina.  Nu va faceti griji, distanta dintre ele nu este foarte mare, asa ca este simplu sa faceti o dupa-amiaza Klimt.
La Muzeul Leopold din Cartierul Muzeelor, va fi organizata in 2012 expozitia „Gustav Klimt. O calatorie (in timp)” care va prezenta fiecare aspect al vietii sale. Si pentru ca putina picanterie nu strica niciodata, pe langa tablourile pictorului, vor fi prezentate si obiecte care i-au apartinut iubitei sale, Emilie Floge, printre care scrisorile pe care maestrul i le trimitea in timpul calatoriilor din toata lumea.



Emilie era sora sotiei fratelui pictorului si era cu 12 ani mai tanara decat Klimt. Cei doi nu au recunoscut niciodata legatura, dar Klimt era o prezenta obisnuita in casa parintilor Emiliei, iar cei doi erau adesea vazuti la opera si la teatru impreuna. Se crede chiar ca cel mai faimos tabloul al lui Klimt, „Sarutul”, reprezinta de fapt un sarut intre cei doi. Pictorul i-a dedicat muzei sale si in mod oficial o lucrare in 1902.




Ca o paranteza, daca va intereseaza subiectul, nu ratati filmul Klimt din 2006 cu John Malkovich si Veronica Ferres, nu de alta dar trebuie sa mergeti documentati.


Iar la muzeul Albertina puteti admira cele 170 de desene din colectia muzeului, care fac foarte clara trecerea prin toate fazele de creatie ale artistului.

Info utile:

Gustav Klimt. O calatorie (in timp)
24.2.-11.6.2012
Muzeul Leopold, piaţa Museumsplatz 1, MuseumsQuartier, 1070 Viena,
www.leopoldmuseum.org
Klimt - Desene
14.3.-10.6.2012
Muzeul Albertina, piaţa Albertinaplatz 1, 1010 Viena,
www.albertina.at


Ne vedem la Viena!

marți, 18 octombrie 2011

dreams come true


In urma cu patru luni m-am mutat intr-un loc in care visele de vacanta se implinesc mai usor. Stiu ca am abandonat blogul prea mult, dar am avut o perioada in care nici macar iluzia unei escapade nu ma mai bucura. Din fericire, mi-am regasit dorinta de a impartasi, asa ca ma intorc cu fotografii din noua mea casa, Luxemburg, un oras linistit, dar cosmopolit, si, cel mai important perfect pentru implinit vise de vacanta.

Cand citeam pe Times New Roman „stirile” despre armata Lichensteinului care a fost descoperita inghesuita intr-un Smart pe autostrada, imi imaginam ca acelasi lucru s-ar putea spune si despre Luxemburg. O tara de aproape 3.000 de km patrati, cu cea mai lunga dinstanta in linie dreapta intre granite de 80 de kilometri ii face chiar si pe localnici sa glumeasca despre dimensiuni spunand ca apartamentele lor au o camera in Germania, baia in Franta si garajul in Belgia. Dincolo de orice gluma este o tara fermecatoare, cu mai multe orase!!!  si o groaza de locuri de descoperit. Mai jos cateva dintre preferatele mele.

De oriunde te afli vezi zidurile de roca ale fostei cetati fondate in 963 de contele Siegfried I si care acum se afla pe lista patrimoniului UNESCO. Supranumit Gibraltarul Nordului, Luxemburgul are 23 de kilometri de tuneluri subterane (Bock Casemates). Inca nu le-am vizitat pe dinauntru, dar le-am admirat de afara pe traseul Wenzel (exista mai multe trasee de plimbare care poarta numele unor personalitati locale), care porneste din centrul vechi si ajunge in Clausen, trecand pe langa paraul Grund, peste zidurile cetatii si apoi prin padure.


MUDAM sau Muzeu de Arta Moderna care este construit in apropierea Parlamentului European, langa zidurile fostei cetati si care are in spate o pajiste imensa cu vedere de la inaltime asupra orasului. Lucrarea de la intrare cred ca sumarizeaza perfect imaginea tarii – multe casute cocotate intr-un copac, unde miroase a iarba proaspata si se aud pasarelele cantand. Miercurea, dupa ora 6, intrarea este libera si pe deasupra se organizeaza si petreceri foarte dragute cu gustari gratuite, lucru foarte rar intr-un oras care taxeaza orice.

A..si, oricat de amuzant ar suna, mai am si o parcare preferata, unde desi gasesc foarte greu un loc, dupa ce scap de masina admir asa ceva

 
concurs paralela45